dilluns, 1 d’abril del 2013

Llistada del Vimeners

Varietat: Llistada del Vimeners

ž  Fruit: Cònic allargat, rosada i lleugerament ratllada.
ž  Collita: Setembre - Octubre.
ž  Carn: Groga, consistent, dolceta, poc aromàtica i amb bona conservació.

Camosa Groga

Varietat: Camosa Groga

ž  Fruit:  Cònic “axatat”, molt gros i algunes rosades d’una cara.
ž  Collita: Setembre - Octubre.
ž  Carn: Groga, sucosa, un xic àcida i molt consistent, amb molt bona conservació.

Ciri Primerenc

Varietat: Ciri Primerenc

ž  Fruit: Forma cònica “axatada”, de color verd groc i rosada per una cara (la del Sol).
ž  Collita: Setembre.
ž  Carn: Blanca, poc consistent i amb poca conservació.
 poc consistent i amb poca conservació.

diumenge, 31 de març del 2013

Moscatella

Varietat: Moscatella

ž  Fruit: “Axatada” a cònica, de color groc amb ratlles vermelles.
ž  Collita: Juliol
ž Carn: Groguenca, dolça, amb un aroma i gust especial, amb poca conservació.
 

divendres, 8 de març del 2013

El programa de Ràdio Girona "Espai Cuina", de Pep Palau, entrevista l'Emili Soms

"Era l'any 1933 que els meus avis ja venien pomes dels prats de dall del Montseny". Així ha titulat l'entrevista que ha fet Ràdio Girona en el programa "Espai Cuina" de Pep Palau, dedicat al Pomari de l'Emili Soms d'Arbúcies. Podeu escoltar l’entrevista en el següent enllaç: Entrevista Ràdio Girona , i llegir els comentaris d'aquesta entrevista a l'article publicat al Blog de Ràdio Girona, anomenat Un jubilat d’Arbúcies recupera pomeres antigues .
L'Emili als estudis de la SER. Foto: J.C.
L’Emili als estudis de la SER. Foto: J.C.

Les pomes de l'Emili a la Fira Orígens d'Olot

El passat 10 i 11 de novembre es va celebrar a Olot la Fira Orígens, Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat, la qual és un esdeveniment en el que els productors i els productes amb distintiu d’origen són els principals protagonistes. Es tracta d'una fira dinàmica i participativa on el visitant pot aprendre dels tallers que fan reconeguts professionals, tastar els productes que ofereixen els expositors o comprar directament al productor.
Dins les activitats de l'aula de cuina de la Fira, Víctor Trochi, xef del Restaurant les Magnòlies d'Arbúcies, va presentar "Tots els sabors de la poma a la cuina dolça". En aquest taller, l'Emili, va col.laborar aportant una petita mostra de les varietats de pomes recuperades en el seu pomari de salvaguarda. Podeu trobar en el següent enllaç la resenya que va fer en Víctor en el blog del Restaurant les Magnòlies: http://www.lesmagnolies.com/blog/?p=402.


Per altra banda, també vull destacar el comentari que va fer d'aquest taller el crític gastronòmic Philippe Regol en el seu blog, del qual també us adjunto l'enllaç: OBSERVACION GASTRONOMICA 2


dimecres, 6 de març del 2013

Els alumnes de Cicle Superior de l'Escola Doctor Carulla d'Arbúcies visiten el Pomari de L'Emili

Els alumnes de Cicle Superior de l'Escola Doctor Carulla d'Arbúcies en motiu de la setmana cultural, i aprofitant que el tema era "els productes de proximitat", van visitar el Pomari de l'Emili el passat mes d'octubre.

L'Emili va explicar als alumnes una mica d'història sobre les pomeres que hi havia hagut a la Vall d'Arbúcies i, perquè i com s'ha dedicat a recuperar i preservar les diferents varietats que hi havia. També, els va preparar una exposició de les diferents varietats de pomes recuperades fins a l'actualitat, i els hi va explicar les seves característiques. Finalment, els va convidar a fer un petit tour pel pomari i els va ensenyar com s'empeltava una pomera. Podeu veure el vídeo de la visita que va gravar l'escola a la següent adreça: https://www.youtube.com/watch?v=ffu1bAzHvwg .

diumenge, 16 de desembre del 2012

L'Emili a la Revista del Montseny, "La Sitja del Llop"

El passat mes d'agost es va publicar el número 34 de la revista La Sitja del Llop, Revista que edita la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny. En ella, dins l'apartat de Avis Savis, es publica un extensa entrevista de vuit pàgines, sota el títol: "Emili Soms: Recuperant el patrimoni natural". Tot seguit detallo la portada de la revista, la qual us recomano que compreu, i que llegiu atentament l'entrevista, ja que en ella, d'una forma molt anema s'explica el camí i procés que ha seguit l'Emili per assolir el seu pomari de salvaguarda.

divendres, 4 de maig del 2012

L'Emili Soms i les seves pomes al programa DIVENDRES de TV3

El passat dia 30/04/12, l’Emili Soms, va col·laborar en el programa “DIVENDRES” de TV3, el qual es va realitzar en directe des de la plaça de la vila d’Arbúcies. Després d’una introducció de la Doctora Folch sobre les propietats nutritives de les pomes, l’Emili va explicar una mica la seva tasca de salvaguarda de les varietats de pomes de la Vall d’Arbúcies. També, va fer un petit recorregut per alguna de les varietats més típiques de pomes antigues i va mostrar com empeltar una pomera.
Us adjunto un parell de fotografies i l’enllaç on podeu veure el programa:


ENTREVISTA A CATALUNYA INFORMACIÓ

La setmana passada, Catalunya Informació, dins el programa “El Primer Sector”, va emetre una petita entrevista a Emili Soms, sobre la seva tasca de conservació i salvaguarda de les diferents varietats de pomes de la Vall d’Arbúcies, en la qual també hi ha participat el professor Rafel Vilà.

Us adjunto l’enllaç tot seguit per aquells que no ho heu pogut escoltar en directe:

http://www.catradio.cat/audio/631552/El-primer-sector