Tot
i que durant el mes d'agost ja hem començat a collir les varietats de pomes més
primerenques, realment es pot dir que la collita 2015 començarà aquests propers
dies. Us adjunto unes quantes fotos de com es presenta aquests any. Com podeu
veure, aquestes inviten a gaudir del Pomari. Us recordo que si voleu visitar-lo
heu de concertar cita prèvia trucant al telèfon del blog.
diumenge, 20 de setembre del 2015
dimarts, 13 de gener del 2015
EL POMARI DE L'EMILI VISITA ARANDETERRA, Bojos per la poma!
L'Emili visita en Carles Macías i en Henning Gerdt, d'ArandeTerra, de la Val d'Aran. Tot seguit us ensenyo unes fotos, us explico que fan i us detallo el seu blog per si algu vol consultar-lo:
ArandeTerra som el Carles Macías Vázquez i en Henning Gerdt, veïns de la Val d'Aran. Des de l’any 2008, ens dediquem parcialment a la revalorització d’arbres fruiters a la Val d’Aran. Ens uneix la il·lusió de recuperar i reaprofitar una àrea de l’agricultura aranesa que corre perill de desaparèixer: ELS FRUITERS. Intentem identificar i conservar almenys una part del ric patrimoni d’arbres fruiters existents a la vall. Per això, a més a més de cuidar arbres vells, gran part dels nostres esforços els dediquem a la multiplicació de varietats antigues per empelt.
La majoria dels pomers i pereres restants mostren, amb una mica de cura, una salut envejable. Antigament, especialment al Baish Aran, van haver-hi importants plantacions de fruiters. A la població de Les s’elaborava amb una gran premsa, suc de poma que després es transformava en sidra.
Nosaltres no ens inventem res de nou, ens fa il·lusió d’aprofitar i conservar el variat legat de bona fruita, perfectament adaptat al seu medi, i convertir-la en productes agroalimentaris de primera qualitat. Això és possible perquè no fa falta l’ús de fitosanitaris en prats fruiters de muntanya amb les varietats tradicionals.
Nosaltres no ens inventem res de nou, ens fa il·lusió d’aprofitar i conservar el variat legat de bona fruita, perfectament adaptat al seu medi, i convertir-la en productes agroalimentaris de primera qualitat. Això és possible perquè no fa falta l’ús de fitosanitaris en prats fruiters de muntanya amb les varietats tradicionals.
Tenim més d’un centenar de joves pomeres, pereres i pruneres empeltades amb varietats antigues o tradicionals per plantar. Per la continuïtat de la iniciativa és vital, que es faci un ús de la fruita que compensi la feina: per això, recollim les pomes d’arbres sense cap mena de tractament, per elaborar suc, sidra i vinagre que realment aportin un benefici per la salut.
diumenge, 23 de novembre del 2014
REPORTATGE DE L'EMILI AL PROGRAMA DE TV3 ESPAI TERRA DEL 18 DE NOVEMBRE
El passat dimarts 18 de novembre el programa de TV3 "Espai Terra" va emetre un nou reportatge del Pomari de l'Emili, amb el següent títol: Sabíeu que al Montseny hi ha més de 50 espècies de pomes autòctones de la zona? En aquest programa, el reporter Rafel Bagot va fins a Arbúcies per conèixer l'Emili Soms, i ens explica, que l'Emili, per amor a l'art, ha recuperat totes aquestes espècies i les cuida amb molta cura per poder mantenir durant anys i anys el llegat dels nostres avantpassats.
Sense dir res més, us adjunto el següent enllaç, on podreu veure el vídeo del programa. Espero que us agradi:
UNA POMA GEGANT DE 900 GRAMS
La collita de pomes d'aquest any 2014 ha sigut un xic singular, ja que les condicions meteorològiques han provocat que la quantitat recollida en certes varietats hagi resultat escassa, i en alguns casos, les dimensions han sigut gegants, com és el cas que tot seguit us mostrem. La poma és una agredolç i com podeu observar a la fotografia pesa 900 grams.
Impressionant, podríem compartir-la amb 4 o 5 persones.
dissabte, 1 de novembre del 2014
ELS ESPANTAOCELLS DEL POMARI DE L’EMILI
Avui us volem presentar un parell d’ajudants que s’han
incorporat aquests anys a les tasques de vigilància del Pomari. Són en Barrufet
i la Rita, dos espantaocells creats per l’Àngels, amb la finalitat d’espantar
qualsevol ocells que intenti menjar-se alguna poma del Pomari.
Tot seguit els podeu veure en acció. Creieu que hauran fet
bé la seva feina ???
En Barrufet |
La Rita |
diumenge, 26 d’octubre del 2014
EL PROGRAMA “ESPAI TERRA” DE TV3 TORNA A VISITAR EL POMARI DE L’EMILI
El passat dia 22 de Setembre, un
equip del programa “Espai Terra” de TV3, dirigit pel reporter Rafel Bagot de Blanes i
acompanyat per Josep Montsant del Restaurant Bell·lloc de Riells, va tornat a gravar
un reportatge en el Pomari de L’Emili. Us adjuntem unes quantes fotografies del
dia de la gravació. Intentarem avisar-vos de quan s’emetrà el reportatge.
divendres, 19 de setembre del 2014
ELS EFECTES DE LES TEMPESTES DELS DARRERS DIES
Avui, us vull ensenyar els efectes que han provocat les fortes tempestes dels darrers dies, les quals, han vingut acompanyades de calamarsa o pedra, per sort en petita quantitat, però tot i així, han provocat alguns danys al Pomari. Les pomes que han rebut algun impacte, en pocs dies queden podrides, per això, us adjunto la següent imatge on en veure algun exemple.
Esperem que no en vingui cap més amb regals en forma de pedra, i que les pomes que queden per collir no es malmetin, ja que ara ja ha arribat el temps de collir-ne la gran majoria de les varietats del Pomari. Com podeu veure tot seguit, hi ha alguna pomera que fa molt de goig.
dijous, 11 de setembre del 2014
dissabte, 26 de juliol del 2014
LES POMES DE L'EMILI AL PROGRAMA "COLLITA PRÒPIA" DEL 16/07/14 DEDICAT A LA FRUITA
El passat 16 de juliol de
2014 es va emetre el programa de TV3 “Collita Pròpia” dedicat a la fruita, on Lídia Heredia fa un recorregut per gairebé tots els tipus
de fruita que es produeixen a Catalunya, incloent les pomes de L’Emili. Tot
seguit us adjunto el link del vídeo d’aquest capítol del programa, per tal que
veieu l’Emili en acció.
dilluns, 9 de juny del 2014
EL NOU PROGRAMA DE TV3 "COLLITA PRÒPIA" GRAVA UN EPISODI EN EL POMARI DE L'EMILI
El nou programa de TV3 “Collita pròpia” que s’estrena aquest
proper dimecres, grava en el Pomari de l’Emili un dels 13 episodis que formen la sèrie. Presentat per Lídia
Heredia i Francesc Mauri, aquest nou programa vol descobrir els sabors de
sempre i els productes de proximitat. Tot seguit us avancem unes quantes
fotografies del mes d’octubre quan es va realitzar la gravació. Un cop s’hagi
amès el programa us adjuntaré el link del programa de TV3 per aquells que vulguin
veure l’Emili en acció.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)