divendres, 4 de maig del 2012

L'Emili Soms i les seves pomes al programa DIVENDRES de TV3

El passat dia 30/04/12, l’Emili Soms, va col·laborar en el programa “DIVENDRES” de TV3, el qual es va realitzar en directe des de la plaça de la vila d’Arbúcies. Després d’una introducció de la Doctora Folch sobre les propietats nutritives de les pomes, l’Emili va explicar una mica la seva tasca de salvaguarda de les varietats de pomes de la Vall d’Arbúcies. També, va fer un petit recorregut per alguna de les varietats més típiques de pomes antigues i va mostrar com empeltar una pomera.
Us adjunto un parell de fotografies i l’enllaç on podeu veure el programa:


ENTREVISTA A CATALUNYA INFORMACIÓ

La setmana passada, Catalunya Informació, dins el programa “El Primer Sector”, va emetre una petita entrevista a Emili Soms, sobre la seva tasca de conservació i salvaguarda de les diferents varietats de pomes de la Vall d’Arbúcies, en la qual també hi ha participat el professor Rafel Vilà.

Us adjunto l’enllaç tot seguit per aquells que no ho heu pogut escoltar en directe:

http://www.catradio.cat/audio/631552/El-primer-sector

dissabte, 17 de març del 2012

Article publicat en el DIARI DE GIRONA del 17/03/12

Avui, dia 17 de març de 2012, el Diari de Girona, en l'apartat El Camp, ha publicat un article sobre la meva tasca de recuperació de les pomeres antigues. Haig d’agrair-los la publicació d’aquests article, ja que suposa un pas més en la divulgació de la meva tasca. Tanmateix, cal dir que en l’article hi ha certs errors, ja que m’han canviat el nom, el nom de la casa no és correcte i l’adreça del blog tampoc. Tot i així, us l’adjunto tot seguit:

divendres, 16 de març del 2012

Emili Soms i les seves pomes al Butlletí Informatiu núm. 25 de L'ALTAVEU

Aquesta setmana s’ha publicat el número 25 del butlletí municipal “L’ALTAVEU”, de l’Ajuntament d’Arbúcies, corresponent al mes de març de 2012. El butlletí, que informa sobre l’actualitat del municipi, ha dedicat un petit escrit, a l’Emili Soms i les seves pomes. El podeu trobar a l’apartat de cultura, concretament a la pàgina 14. Tanmateix, per aquells que no el podeu veure, us adjunto tot seguit el petit escrit.

divendres, 9 de març del 2012

COL·LABORACIONS A PROJECTE UNESCOCAT

Tot seguit, us adjunto dos enllaços del projecte de UNESCOCATMetodologia per a l'inventari del patrimoni cultural immaterial de les reserves de la biosfera: l'experiència del Montseny”. Es tracta de dues petites col·laboracions a un projecte impulsat pel Centre UNESCO de Catalunya en el qual conflueixen dues iniciatives de la UNESCO: la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i el Programa Home i la Biosfera. L'objectiu general del projecte és contribuir a la preservació del patrimoni natural i cultural de les reserves de la biosfera i, concretament, de la Reserva de la Biosfera del Montseny. Així, el projecte consisteix en l'elaboració d'un inventari de les tradicions, els costums, els coneixements, les tècniques, les festes, etc. que constitueixen el patrimoni cultural immaterial del Montseny i en la identificació, entre els elements que en formen part, d'aquells que poden contribuir al desenvolupament sostenible del territori.
Per tant, tot seguit podeu veure les meves dues aportacions a aquest projecte:

Pomeres del Montseny:
http://www.unescocat.org/montseny/cat/inventari/pomeres-del-montseny-e329/
Seguiment de les llunes:
http://www.unescocat.org/montseny/cat/inventari/seguiment-de-les-llunes-e327/

diumenge, 26 de febrer del 2012

Situació actual de varietats recuperades

Com ja us vaig informar el seu dia en el missatge de presentació, actualment he aconseguit recuperar un total de 43 varietats diferents. Tanmateix, cal dir que en el blog solament hi trobareu 31 varietats publicades, que són les que en data d’avui ja han donat fruit, i que per tant, hem pogut catalogar, contrastar i documentar. Si algú desitja que li complementi la informació publicada o vol rebre informació sobre alguna de les altres varietats no publicades, no dubteu a posar-vos en contacte. Per altra banda, també espero els vostres comentaris en el blog.

Sant Joan de Mata

Varietat: Sant Joan de Mata
ž  Fruit: Molt petit de color groc, cònic i “axatat”.
ž  Collita: Finals de Juny (per Sant Joan).
ž  Carn: Blanca, amb poca conservació i tendència a farinosa.

Cardenal

Varietat: Cardenal
ž  Fruit: Forma “axatada”, de color groc rosat, i algunes presenten ratlles vermelles.
ž  Collita: Setembre.
ž  Carn: Groga, dolça i sucosa.

King Davis

Varietat: King Davis
ž  Fruit: Rodó i “axatat”, i quasi tota ella vermella.
ž  Collita: Primers de Novembre.
ž  Carn: Groga, dolça i sucosa.

Sant Joan

Varietat: Sant Joan
   
ž  Fruit: Forma menuda, “axatada”. Tota ella tacada de color vermell i lleugerament aromàtica.
ž  Collita: Finals de juliol.
ž  Carn: Blanca. Poca conservació, amb tendència a farinosa