El Domus Sent Soví, el Centre Gastronòmic d'Hostalric, ha publicat a la seva pàgina web l'article "La recuperació de pomes antigues a la Vall d'Arbúcies", fent una clara menció al treball de salvaguarda que ha realitzat l'Emili en aquest sentit.
Tot seguit ús adjunto l'enllaç: "La recuperació de pomes antigues a la Vall d'Arbúcies", i us animo a donar-hi un cop d'ull.
diumenge, 14 de maig del 2017
dissabte, 6 de maig del 2017
MOSTRA D'INSECTES DEL POMARI DE L'EMILI
Avui us volem ensenyar una petita mostra dels habitants del
Pomari de l’Emili. En aquest cas, petits insectes que col·laboren a l’equilibri
i enriqueixen l’ecosistema del Pomari.
dimarts, 21 de febrer del 2017
LA PODA DE FORMACIÓ
Avui us parlarem una mica de la poda de formació:
Quan la pomera és jove, necessita una poda de formació per donar forma a l'arbre i facilitar la seva fructificació, equilibrar la vigorositat i la productivitat de l'arbre. Aquest tipus de poda es sol realitzar durant els tres o quatre primers anys de la pomera. Després només li cal un cop l'any i l'època per fer-ho és a finals d'hivern.
Normalment en la poda s'eliminen:
- Branques seques, malaltes o trencades.
- Branques sense brots o que estan mortes.
- Branques que sobresurten, amb massa força o que no donen fruit.
- Brots que surten del peu de l'arbre o de l'arrel.
- Branques creuades o mal orientades, ja que cal donar llum i aire a l'interior de la pomera.
Recordeu que els talls en les branques que són gruixudes cal sellar-los per tal que no agafin malalties o l'atac de fongs o insectes. Per fer-ho podeu utilitzar fang com abans, o selladors que ja venen preparats.
Espero haver-vos ajudat.
dissabte, 21 de gener del 2017
DESPRÉS DEL FRED COMENÇARÀ L'ÈPOCA DELS EMPÈLS
Des del Pomari, després d'aquest dies tant grisos i freds d'hivern, us volem recordar que aviat començarà l'època dels empèls. Esperem tenir una bona collita 2017.
dilluns, 26 de desembre del 2016
ELS JUBILATS DE LA SELVA VISITEN EL POMARI
El passat 10 de novembre, el Consell Consultiu de la Gent Gran de la Selva, dins el cicle de caminades que organitza cada any, va visita en un dels seus recorreguts "El Pomari de l'Emili". Tot seguit us ensenyem unes fotografies de l'exposició que els hi va fer l'Emili i de la xerrada amb els seus participats.
dimarts, 1 de novembre del 2016
XERRADA: Pomeres del Montseny a càrrec d'Emili Soms
diumenge, 16 d’octubre del 2016
AVUI US PRESENTEM LA VARIETAT DE POMA ANOMENADA "TIES"
VARIETAT: "TIES"
- Fruit: Petit i “Axatat”, tacada tota de color vermell, amb la cua llarga i la pell molt fina.
- Collita: Setembre - Octubre.
dimarts, 26 de juliol del 2016
RECEPTA DE CÓC DE MANÇANA AMB AGREDOLÇ DEL MONTSIÀ
Com que l'altra dia us varem presentar la varietat de poma Agredolç del Montsià, amb la qual us varem dir que s'elaborava la famosa Cóc de Mançana, hem pensat que us agradaria tenir-ne la recepta.
Ja sabem que és difícil aconseguir pomes Agredolç, però la coca us quedarà igual de bona amb qualsevol varietat que sigui un xic àcida, inclús amb la típica i comú Golden.
Esperem que us agradi.
INGREDIENTS:
Oli 3 dl; Llet 3 dl; Sucre 200 g; Ous 2; Anís 1 copa; Farina,
la que admeti; Pomes 3 agredolç del Montsià i Llevat 25 g
ELABORACIÓ:
En un gibrell
barregeu-hi amb la mà els ous, 150 g de sucre, l’anís, el llevat i la llet. Procureu
desintegrar-ho bé amb els dits, fent que quedi molt fi. Tot seguit, i a poc a
poc, aneu barrejant farina, en la quantitat necessària per espessir la massa,
que ha de quedar fina i d’una textura no massa dura. Deixeu-ho reposar durant 4
hores, a fi que el llevat fermenti. A continuació l’estireu en forma ovalada
sobre un paper de barba untat, deixant-ho d’un gruix de mig centímetre. Al
damunt hi col·loqueu mitges llunes més aviat fines de poma sense pela ni llavors.
Empolvoreu-ho amb sucre i poseu-ho a forn moderat fins que tingui sola i quedi
daurada.
COLLITA 2016
Un any més ja ha arribat el mes de Juliol i amb ell donem pas a la Collita 2016. Això vol dir que en breu podrem començar a degustar les varietats més primerenques del Pomari, com la Moscatella, la Sant Jaume Àcida i la Sant Jaume Dolça, la Sant Joan i la Sant Joan de Mata.
Us adjuntem unes quantes fotografies de com es presenta la Collita 2016 amb varietats més tardanes com la Bellesa de Roma, la Carabruta Petita Dolça o la Corgelada.
dissabte, 23 de juliol del 2016
AGREDOLÇ del MONTSIÀ
Avui us presentem la varietat d'agredolç del Montsià. Tot i que no és una varietat autòctona de la zona del Montseny, ja que és una varietat de la zona del Montsià, hem volgut preservar-la en el Pomari principalment perquè amb ella s'elabora la típica i famosa Cóc de Mançana. Tot seguit us ensenyem les primeres pomes recuperades. En breu podrem fer els primers tastets i esperem que l'any vinent ja podrem fer alguna Cóc de Mançana.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)